Kinderen
In een scheidingsproces komen de kinderen altijd op de eerste plaats. Kinderen die de scheiding van hun ouders meemaken hebben het vaak moeilijk. Ze hebben veel vragen: waarom gaan papa en mama scheiden? Komt het misschien weer goed? Waar ga ik nu wonen? Sommige kinderen denken ook dat het hun schuld is dat hun ouders gaan scheiden. Het maken van duidelijke afspraken kan veel rust brengen en ik help jullie hierbij.
Ouderschapsplan
Als u en uw partner gaan scheiden en er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht. Het maakt hierbij niet uit of jullie getrouwd zijn of alleen samenwonen. In het ouderschapsplan moeten zaken als de zorgverdeling en kostenverdeling worden vastgelegd. Daarnaast kunnen ouders ervoor kiezen om andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan, bijvoorbeeld afspraken over de opvoeding van de kinderen. Het is belangrijk dat de gemaakte afspraken duidelijk en met name houdbaar zijn.
Lees meer over het Stappenplan bij een scheiding.
Kinderalimentatie
In het ouderschapsplan moet dus een financiële regeling worden vastgelegd: kinderalimentatie. Het kan zo zijn dat u geld ontvangt van uw ex-partner of dat u geld betaalt aan uw ex-partner. Ik bereken de hoogte van de alimentatie volgens de zogenoemde Tremanormen en kijk of u in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen en/of kortingen.
Voor meer informatie over kinderalimentatie zie Rijksoverheid.
Zorgverdeling
Naast een financiële regeling moet er een zorgregeling worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Jullie kunnen kiezen voor een co-ouderschap, waarbij de zorg voor jullie kind/kinderen ongeveer gelijk wordt verdeel: 50-50 of 40-60. Natuurlijk kan er ook worden gekozen voor een andere verdeling van de zorg.
Heeft u kinderen en wilt u voor hun het scheidingstraject zo goed mogelijk regelen? Maak dan nu vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.