Stappenplan
U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden en hebben de intentie om dit te doen in goed overleg met elkaar. In het scheidingsproces creëer ik houvast door heel gericht een aantal stappen met jullie te doorlopen. Alles wat wordt besproken gedurende het traject, wordt vastgelegd in een voortgangsverslag. Op deze manier zijn beide partijen steeds volledig op de hoogte van de stand van zaken. Het voortgangsverslag vormt aan het einde van het scheidingstraject de input voor het convenant: een overeenkomst waarin alle gemaakte beslissingen en afspraken vastgelegd staan.
Het stappenplan van een scheidingsproces ziet er als volgt uit.
Stap 1: scheidingsmelding
Een cruciaal onderdeel van het scheidingsproces is de scheidingsmelding: het moment waarop één van de partners aan de andere partner te kennen geeft te willen scheiden. Het is erg belangrijk dat de melding ondubbelzinnig is en door uzelf gedaan wordt. Wees u ervan bewust dat uw partner tijd nodig heeft om de boodschap tot zich door te laten dringen.
Stap 2: vrijblijvend kennismakingsgesprek (op kantoor of bij u thuis)
In het kennismakingsgesprek is er allereerst ruimte voor emoties. Daarnaast geef ik informatie over het scheidingstraject en breng ik in kaart welke vragen er leven. Verder hebben we het over de kinderen en de eigen woning, en vraag ik naar waar in het traject jullie moeilijkheden verwachten. Het kennismakingsgesprek geeft vaak rust, omdat het gevoel ontstaat dat de scheiding in goede handen is. Aan het einde van het gesprek kan ik een inschatting maken van hoe het traject eruit gaat zien, dus hoe lang het gaat duren en wat er geregeld moet worden. Hierdoor kan ik een tarief vaststellen. Dit is een all-in tarief, zodat het kostenplaatje vooraf volledig duidelijk is.
Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend, dus brengt geen kosten of andere verplichtingen met zich mee.
Stap 3: de inventarisatie
In het tweede gesprek, dat direct kan volgen op het kennismakingsgesprek, verzamel ik alle benodigde gegevens om de scheiding in gang te zetten. Dit zijn onder andere: persoonsgegevens, inkomensgegevens en gegevens over het pensioen en de eigen woning. Ik maak hierbij een inschatting van voor welke zaken u een deskundige moet raadplegen en waar er extra kosten kunnen opduiken. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn de kosten voor een taxatierapport van de eigen woning of de kosten voor een accountant bij de vaststelling van de waarde van een onderneming.
Stap 4: voortgangsgesprekken
De gesprekken die volgen op het inventarisatiegesprek zijn bedoeld om alle zaken die een rol spelen bij een scheiding de revue te laten passeren en er afspraken over te maken. Denk aan zaken als de eigen woning, bankrekeningen, auto’s en alimentatie. De output van de gesprekken leg ik vast in het voortgangsverslag. Als deze voor 100% is gevuld en door beide partijen akkoord is bevonden, dan ga ik over tot het maken van een concept convenant.
Stap 5: ouderschapsplan
Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden zaken als de kostenverdeling, bezoekregelingen en afspraken met betrekking tot de opvoeding vastgelegd. Het ouderschapsplan vormt een onderdeel van het convenant.
Lees meer over Kinderen.
Stap 6: alimentatierekenen
Voor het berekenen van de partner- en kinderalimentatie gebruik ik de zogeheten TREMA-normen, de normen die ook rechters hanteren. De uitkomsten neem ik mee in het concept convenant.
Voor uitgebreide informatie over partner- en kinderalimentatie zie Rijksoverheid.
Stap 7: bespreking concept convenant
Het convenant, met hierin alle gemaakte beslissingen en afspraken, wordt besproken en bij goedkeuring ondertekend.
Stap 8: verzoek tot echtscheiding indienen bij rechtbank
Het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding wordt bij de rechtbank ingediend. De rechter gaat er hierbij vanuit dat het scheidingsconvenant in goed overleg tot stand is gekomen. De afhandeling bij de rechtbank duurt gemiddeld 3 tot 5 weken.
Stap 9: inschrijving gemeenteregister en afhandeling richting pensioenfondsen
Door de scheiding in te schrijven bij de registers van de burgerlijke stand wordt deze officieel. Hierna regel ik nog hetgeen is afgesproken in het convenant over pensioenen richting de pensioenfondsen.
Wilt u beiden het scheidingstraject in goed overleg en met een helder plan doorlopen? Maak dan nu vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.